Si želiš študirati na eni izmed večjih univerz v Evropi? Si kozmopolitanski človek in si želiš spoznavati kulture celega sveta? Če ljubiš potovati, a si hkrati želiš hitro napredovati, je dvojna diploma prava izbira zate.

Vesela sem, da lahko pišem o izmenjavi s programom Double Degree in da sem del tega programa, ker predstavlja najlepši del študija – gre za izmenjavo, hkrati pa pridobite na koncu študija dve diplomi. FGG uspešno izvaja izmenjave tega tipa na nekaj univerzah po Evropi. Ena izmed njih je UNICAL – Univerza v Kalabriji –, italijanska univerza, za katero sem se odločila jaz.

Če se dotaknem samega izobraževalnega procesa: predstavljajte si sodelovati s strokovnjaki iz cele Evrope, spoznavati probleme (v strokovnem smislu), ki niso značilni za vašo državo, delovati na različne načine, dobivati nove ideje ter nove možne rešitve? Večina se bo strinjala, da je v naši stroki zelo pomembna ustvarjalnost, ker sta vsak projekt ter problem zgodba zase. Da pa bi dobili čim večjo sliko svoje stroke, je zelo pomembno sodelovati na mednarodnem nivoju ter izmenjavati izkušnje, znanja ter ideje. Najlepši del verjetno sledi, ko dobite priložnost sodelovati z dvema univerzama, medtem ko pišete svojo diplomo. To pomeni možnost raziskovanja v dveh državah, neposredno primerjavo problema in rešitve, dvojni prostor za raziskavo in izdelavo projekta, tako laboratorije kot raziskave na terenu – vse to pa pomeni dvakrat več možnosti zaposlitve.

Poleg vsega tega je verjetno sanjska univerza vsakega študenta »all inclusive« univerza, kar pomeni, da živite 2 minuti stran od fakultete, žurate, jeste, se zabavate, urejate dokumente – vse to delate na kampusu univerze ter si tako prihranite prosti čas. UNICAL vam nudi prav to.

Če se dotaknem druženja in bolj zabavnega dela študija, bom najprej omenila nekaj številk. Na univerzi je trenutno 20 tisoč študentov iz celega sveta, razporejenih v 46 objektov, ki so postavljeni na obeh straneh mostu univerze. V sklopu univerze se nahajajo knjižnica, banka, pošta, menze, kavarne ter restavracije, kar omogoča hiter dostop do vsega. Za čim hitrejše premikanje čez most je na razpolago avtobusna linija.

Kot to predstavlja sam prostorski plan univerze, je UNICAL most študentov sveta in vsota različnih verstev, kultur, stilov ter načinov življenja. Na UNICAL ste lahko del mednarodnih zabav ter natečajev, na katerih lahko pokažete tradicionalni ples vaše države ter tradicionalno glasbo, obleke in podobno. Lahko pa tudi organizirate tematsko odprto ali privatno zabavo in povabite prijatelje.

Za vse športnike je na razpolago več različnih igrišč, za tiste, ki pa ljubite naravo, lahko uživate v sprehodih po okolici. Lahko si ogledate plantaže mandarin, klementin, limon ter oliv in uživate v tropski klimi.

Če želite poizkusititi tradicionalno italijansko hrano, ki ni pica, je jug Italije pravo mesto za vas. Lahko jeste zdravo, naravno in zelo okusno hrano. Priporočam vegetarijanske jedi, da vam ostane dovolj prostora za sladice ter sladoled, ker le-teh ne želite zamuditi.

Za konec: ne pozabite se naučiti nekaj besed jezika ljubezni (italijanščine), ker nikoli ne veste, kdaj vam pridejo prav.

Magdalena Tasevska