Z druge strani meje, kjer niso prepričani, kje je Slovenija

 

Dolgo časa sem zbirala pravi čas za prijavo na Erasmus+ študentsko izmenjavo in se na koncu odločila za drugi semester v tretjem letniku. Takrat imamo namreč na Vodarstvu le dva obvezna predmeta na urniku. Študentje, ki so že doživeli podobno izkušnjo, so me opozorili, da bom lahko imela težave s priznavanjem kakšnega drugega predmeta, ki ni izbirni.

Po pregledu univerz, s katerimi ima naša fakulteta sklenjen dogovor, ter ob pomisleku, da je morda skrajni čas, da izboljšam znanje italijanščine, sem se odločila za Univerzo v Salernu.

Salerno je glavno mesto istoimenske italijanske province, ki je ena izmed petih pokrajin, ki sestavljajo deželo Kampanija. Leži ob Tirenskem morju in spada v jugozahodno Italijo. Salerno je malo večje mesto od Maribora in ima okoli 140 tisoč prebivalcev.

Glavno mesto dežele je Neapelj (italijansko Napoli), ki je hkrati tudi največje mesto južne Italije. Mesto je sedaj veliko čistejše, kakor je bilo včasih, in njihova najbolj znana pica – »pizza napoletana« – še vedno drži svoj standard, po pričevanju domačinov pa se težave z mafijo ne izboljšujejo. Tujci naj bi bili menda varni, vendar se močno odsvetuje obisk določenih področij in nočno pohajkovanje.

Ercolano; podobno mesto kot Pompei, podobna usoda

Sama zgodovina mesta Salerno je pestra, saj je bilo eno najpomembnejših in strateških pristanišč na Sredozemskem morju, kar je pustilo bogato grško-rimsko dediščino. V zgodnjem srednjem veku je bila to Lombardska kneževina, Kneževina Salerno, in v tem času je bila tam ustanovljena prva medicinska šola na svetu: Schola Medica Salernitana. Mesto je pod družino Sanseverino, ki je bila med najmočnejšimi fevdalci v južni Italiji, doživelo razcvet kot središče učenja, kulture in umetnosti. Leta 1694 je mesto prizadelo več katastrofalnih potresov in kuga.

 

S pomočjo evropskih sredstev so v Salernu zgradili kampus zunaj mesta, v katerem se nahajajo vse fakultete. Kot Erasmusov študent si lahko izbereš predmete na različnih fakultetah, dokler so znotraj iste univerze, kar je v kampusu veliko lažje izvedljivo. A ne smeš se pustiti zavesti – še vedno si izgubljen kot v kakšnem labirintu. Poleg fakultetnih objektov so tam številni laboratoriji, bazen in športna dvorana ter skupna menza. Skupna je zato, ker ima večina fakultetnih objektov tudi manjše menze in bare.

Izlet v Vieste

Praksa v Salernu narekuje, da se teden ali dva pred začetkom predavanj vsi Erasmusovi študentje zglasijo v Erasmusovi pisarni na Univerzi. Tam ti razložijo delovanje njihove spletne strani in kaj pomeni množica informacij, ki jih dobiš ob vpisu. Nato te napotijo k Erasmusovim študentskim organizacijam. V Salernu delujeta dve:

  • AEGEE je “Forum evropskih študentov”, študentska organizacija, ki spodbuja sodelovanje, komunikacijo in integracijo v evropskem akademskem okolju. Je nevladna, politično neodvisna in neprofitna organizacija, odprta za študente in mlade delavce katere koli fakultete in discipline. Prvotno ime (EGEE) je navdihnilo ime Egejskega morja, enega od odmočij, kjer se je rodila demokracija, in prvega parlamenta, ustanovljenega na začetku francoske revolucije, “Etats Généraux”. Danes ima 13 tisoč članov, ki delujejo v več kot 200 univerzitetnih mestih v 40 evropskih državah; zaradi tega je to največje interdisciplinarno evropsko študentsko združenje.

Povezava med AEGEE-Salerno in Univerzo se je v zadnjih letih močno okrepila zaradi vloge organizacije pri spodbujanju vključevanja študentov v projekt Erasmus ter pomoči ob integraciji tujih študentov. Dejavnosti, ki so neodvisne od Univerze, so številne zabave, srečanja, izleti, športne in glasbene dejavnosti, ki skupaj vključujejo člane AEGEE-Salerno in Erasmus.

  • Erasmus Student Network (ESN) je mreža neprofitnih univerzitetnih združenj, ki si prizadevajo za spodbujanje mednarodne mobilnosti in ustvarjanje prostovoljne in neposredne informacijske in podporne storitve za sodelujoče študente s programom mobilnosti. ESN ima okoli 450 odsekov po vsej Evropi, italijansko omrežje, največje, pa ima 50 oddelkov.

ESN prav tako kot AEGEE ponuja podporo Erasmusovim študentom. Poleg tega, da ti pomagajo najti prebivališče, organizirajo tudi zabave, kulturne dogodke, Tandem projekt, volontersko delo in šport.

Številka 17 je direktna linija do kampusa

 

Tja sem prispela 17. februarja 2018, kjer sem v centru mesta Salerno imela rezervirano sobo v edinem hostlu, ki zaenkrat obstaja. Do sestanka v Erasmusovi pisarni sem imela še dva dni in želela sem si malo spoznati mesto, preden si najdem bivališče. Čeprav se za nekatere Erasmusove lokacije to močno odsvetuje (na primer tudi pri nas v Ljubljani), pa je tam to nekaj povsem običajnega. Tako sem že v hostlu spoznala tri Erasmusove študente. V dveh dneh smo vsi našli stanovanja za bivanje, nekateri pa so se odločili za študentski dom. Sama sem se odločila za bivanje v bližini kampusa, vendar ne v študentskem domu, saj je bilo tako ceneje. Domačini na jugu Italije slabo govorijo angleško ali pa sploh ne, tako da mi je pomoč študenstkih organizacij pri iskanju namestitve in dogovarjanju prišla zelo prav. Malo mi je bilo žal, da nisem ostala v mestu, vendar me je močno odbila vsakodnevna polurna vožnja z avtobusom iz mesta do kampusa.

Prvi dan predavanj je zasnežilo jug Italije. Težko je opisati kaos, ki je ob tem nastal. Kot prebivalka države, kjer je pozimi sneg pogost pojav (žal tega za letos ne moremo reči), sem se odpravila na predavanja. Ko sem prišla do vhodnih vrat fakultete, me je uslužbenka, ki jih je pravkar zapirala, pogledala, kot da bi se mi zmešalo. Ko je ugotovila, da sem tujka, mi je razložila, da je začetek predavanj prestavljen za en teden, saj zaradi snega avtobusi ne vozijo. Tako sem imela podaljšane počitnice, čeprav se je zapadli sneg stopil v manj kot dveh urah.

Pogoj za prejemanje Erasmus štipendije je, da pridobiš v tuji instituciji vsaj 20 kreditnih točk, kar so približno štirje predmeti. Jaz sem izbrala italijanščino za tuje študente, angleščino (kar sem kasneje močno obžalovala), hidrogeologijo ter programiranje v MatLabu. Angleščina je na tamkajšnji univerzi obvezen predmet za vse študente magistrskih študijev. Gre sicer za nivo znanja B2, kar je primerljivo z našo gimnazijsko maturo, vendar italijanskim študentom povzroča vseeno nemalo težav.

Programiranje v MatLabu je tako kot pri nas obvezen predmet za vse študente gradbeništva prvega letnika, le z drugim orodjem. Predmet se je izvajal v italijanščini, vendar je bilo dokaj enostavno slediti, saj sem od profesorja dobila angleško različico knjige. Izpitne naloge sem na koncu dobila v italijanščini, saj je profesor pozabil, da ima tudi tujo študentko. Z nekaj mukami mi je kljub temu uspelo opraviti izpit že v prvem poskusu.

Učenje na terenu

Hidrogeologija je predmet na magistrskem programu Okoljski in terenski inženiring. Izvajal naj bi se v angleščini, vendar me je že prvo uro profesor obvestil, da bo moral predavati v italijanščini, saj študentje ne razumejo angleščine. Kljub temu sem se odločila obiskovati ta predmet in in ne obžalujem odločitve. Ker smo bili majhna skupina (12 študentov), smo bili ves čas na terenu. Če dobro pomislim, smo pravzaprav v treh mesecih predavanj imeli le šest ur predavanj v učilnici, kar je bilo čudovito. V sklopu vaj pa se je izdelala obsežna projektna naloga: Hidrogeološka analiza področja ob kampusu.

Kar sem opazila med študijem v Salernu, je, da se ne posvečajo veliko računskim nalogam. Te večinoma, če sploh jih, delajo doma. Velik poudarek je na teoriji.

Med Erasmusovimi študenti je bilo največ Špancev, takoj za njimi so bili Argentinci, saj imajo z Univerzo v Salernu program dvojne diplome (»double-degree«).

Utrinek iz terenskega dela

Čeprav mi je odločitev, da bom živela zunaj mesta, povzročala veliko težav pri udeležbi na zabavnih dogodkih, je ne obžalujem. Tako sem si bila primorana namesto aktivnega druženja z Erasmusovimi študenti poiskati družbo v bližnji okolici. Imela sem priložnost spoznati izjemno ljubeznive in prijateljske domačine, ki so mi nemalokrat pripravili večerjo. Manjši nasvet: če ste v družbi italijanov, nikoli ne kupujte že naribanega parmezana v trgovini. Po mojih izkušnjah bo ta poletel skozi okno.

Polna novih poznanstev in izkušenj sem se po petih mesecih vrnila v Slovenijo. Z veseljem bi se odpravila še kam drugam, a ne bi imela nič proti, če bi se ponovno vrnila v zdaj že poznani Salerno.

Caterina Leonardi