Študenti UL FGG smo se udeležili tretje mednarodne konference študentov gradbeništva, geodezije in arhitekture We Build the Future na Zlatiboru.

Še sredi noči smo se v četrtek, 4.10.2017, odpravili na več kot 700 kilometrov dolgo pot proti Zlatiborju na konferenco z imenom »We build the future«, ki jo organizira Združenje študentov modernega inženirstva s Fakultete za gradbeništvo Univerze v Beogradu. Mednarodne konference, ki se je odvijala med 5. in 8. oktobrom, se je udeležilo preko 350 udeležencev iz 30 različnih institucij. Študentje naše fakultete so na njej prisostvovali že drugo leto zapored. Letošnja ekipa je štela devet »zlatih borcev«. S področja gradbeništva so bili med njimi Aljoša Kiler, Amel Emkić, Ana Hekič, Benjamin Cerar, Jovana Rakić in Simon Arčan, s področja geodezije Petra Podržaj in Pia Gornik, s področja vodarstva in okoljskega inženirstva pa Urška Maček.

Bernoullijeva enačba

Našo pot je popestril hrvaški policist, ki nas je na mednarodnem prehodu Bregana povprašal o namenu našega potovanja in nas ob odgovoru, da gremo na gradbeno konferenco na Zlatibor, presenetil z vprašanji s področja gradbeništva, npr. kakšna je Bernoullijeva enačba. Za vse tiste, ki bi vas to vprašanje morebiti spravilo v zadrego, naj obnovim vaše znanje … enačba si lahko pogledate desno. Nad policistovo razgledanostjo in poznavanjem tega področja smo bili prijetno presenečeni in navdušeni.

Zaradi dobre lanskoletne izkušnje svojih predhodnikov smo se tudi letos odločili za postanek v mestu Valjevo na tradicionalnem srbskem kulinaričnem kosilu. Tudi tokrat nismo bili razočarani in smo se pred nadaljevanjem poti dodobra okrepčali. Sledila je sicer vijugasta in luknjasta cesta na planino Zlatibor, ki pa nam je nudila prekrasen pogled na prostrane planjave. Na lastni koži smo spoznali, da se ravnanje po reku: »Če ne veš kam moraš, pojdi naravnost.« ne obnese vedno. V Užicah smo se znašli v ozkih enosmernih ulicah, obdanih z ogromno vsepovprek parkirane pločevine. S pomočjo povpraševanja med domačini smo se vendarle hitro znašli na pravi poti in kmalu prispeli na Zlatibor, ki velja za središče srbskega turizma. Kamor koli smo se ozrli, smo videli gradbišča, kar nakazuje, da se bo že sedaj velik kompleks turističnih stavb še naprej razvijal in rasel. Predvsem v poletnem času to središče oblegajo številni turisti. Mesto, ki leži na približno 1000 metrih nadmorske višine, se ponaša s turističnimi cenami, ki so ponekod precej visoke, še posebej za Srbijo. V najelitnejših objektih se nahajajo srbski japiji in tajkuni. Ogorčeni smo bili nad neorganizirano gradnjo v mesto.

Ko smo prispeli, smo se nastanili v hotelu Villa Jelena in se kmalu odpravili na otvoritveno slovesnost konference, na katero pa smo žal zaradi nenačrtovanega dodatnega spoznavanja mesta rahlo zamujali in si za svoj prihod iz Slovenije tako prislužili vseeno topel aplavz ostalih udeležencev. Po krajšem predavanju ene od študentk o svoji magistrski nalogi je sledila večerja. Osorni in naveličani gospodje – beri natakarji – so nam prinesli obrok, ki pa ni bil ravno presežek. Na vsakodnevnem meniju je bil krompir iz vrečke, ugibali smo samo, ali bo to pomfrit ali pire krompir.

Naslednji dan smo se prebudili v deževno in mrzlo jutro. Odpravili smo se na predavanja, del ekipe peš, da bi zadihali svež zrak in se dodobra prebudili, drugi del pa se raje odločil za udobnejšo varianto. Dr. Haris Kalajdžisahilović, raziskovalec z Univerze v Sarajevu, je imel predavanje o numeričnih metodah na področju hidrodinamike.

Sledila je predstavitev podjetja ALUMIL, znanega po vsem svetu; sodeluje npr. pri fascinantnih domovih z imenom Floating Seahorse Villas Dubai, kjer se pri vsakem »plavajočem konju« ena raven bivalnega prostora nahaja tudi pod vodo. Predstavili so delitev njihovih sistemov na fasadne, drsne, roletne, ogradne, varovalne in posebne sisteme, kot so npr. komarniki, J-bond podkonstrukcije, harmonika sistemi, officepregade itd. Izpostavili so pomembnost prave in kakovostne montaže, ki jo izvajajo po RAL smernicah. V drugem delu njihovega predavanja je bila predstavljena znamka INTERNO doors, ki jo je prav tako osnovalo podjetje ALUMIL. Vsem udeležencem se nam je zagotovo najbolj vtisnila v spomin primerjava naraščanja cen  njihovih vrat različnega luksuznega ranga s cenami avtomobilov znamke Audi.

Predstavniki podjetja SIKA so imeli predavanje na temo prednosti uporabe modernih gradbenih materialov za trajnostni razvoj. Vegetacije v prostorih, zelene strehe in zelene površine v mestih se jim zdijo pomemben dejavnik, ki vodi k manjšemu ogljičnemu odtisu samega mesta, s prijetnim in zelenim ambientom pa tudi pozitivno vpliva na ljudi.

Ekipa študentov UL FGG, ki so se udeležili konference.

Dr. Đorđe Stojanović, magister znanosti z Univerze v Beogradu, je imel zanimivo predavanje na temo dizajniranja prototipnih modelov in modelov v naravnih merah v arhitekturi. Tudi sami so oblikovali in postavili manjšo konstrukcijo, da so študentje lahko v praksi videli, kako poteka projekt v vseh svojih fazah, in tudi sami sodelovali pri njem.

Ob večerih je bilo na vrsti spoznavanje in druženje z ostalimi udeleženci konference. Z večernim programom smo dobili priložnost za mreženje, medsebojno izmenjavo izkušenj in vzpostavljanje stikov za morebitna sodelovanja. Dogajanje se je odvijalo predvsem v klubu Alibi, kjer smo se vsi zbrali in se družili ob ritmih srbske glasbe.

Temperature so se v noči s petka na soboto spustile pod ledišče, zato smo imeli priložnost doživeti tudi prvi letošnji sneg. Dan smo izkoristili za sprehod do jezera v centru mesta in poskušanje sirovega bureka z jogurtom Moja kravica. Spotoma smo se ustavili še na zlatiborski tržnici, založeni z raznovrstnimi spominki, domačim kajmakom, rakijo in številnimi drugimi srbskimi specialitetami. Mrzlo, oblačno in megleno vreme nas je prisililo, da smo si kmalu poiskali zavetišče v topli sobi, kjer smo se greli s čajem. Čez dan je sneg po večini skopnel, toda v daljavi so se vseeno videli še beli vrhovi, ki so nas premamili in odločili smo se, da se odpravimo na krajši izlet. Po okrepčilu z najboljšimi palačinkami v mestu, smo krenili proti smučišču Tornik, a smo še pred ciljem zavili na makadamsko pot in se podali v neznano. Vsepovsod okrog nas se je odpiral pogled na prekrasno naravo planine Zlatibor z odprtimi travnatimi predeli in redkimi vmesnimi borovimi gozdovi ter brezami. Prava paša za oči, a ker nam je v obraz bril veter, smo se hitro odpravili nazaj. Mimogrede smo se povzpeli še na Glavudžo, kjer stoji spominski obelisk.

Tako hitro, kot je minilo slabo in mrzlo vreme, je minila tudi naša konferenca. Zadnji dan nas je ponovno pričakalo sonce in toplo ozračje. Po obvezni gasilski sliki smo se odpravili nazaj proti domu. Med vožnjo so nam šla po glavah besedila kot so »Ona voli samo patike, patike za trcanje«; »Kuda za vikend, a kuda za vikend, a kuda za vikend, vikend« ipd., ki smo jih pretekle dni poslušali iz sosednjih sob, mimoidočih avtomobilov in v klubu. Ponovno je bil planiran povratek skozi Valjevo, kjer smo se seveda še enkrat ustavili na že opisanem kosilu, končno zaužili okusen obrok in se dodobra nasitili. Konferenco smo zaključili s slavnostno podelitvijo diplom na bencinski črpalki v Grosupljem.

Pohvale gredo odličnim organizatorjem, saj je bila konferenca izvrstno zastavljena in organizirana. Cilj konference je bil zbrati študente s področja gradbeništva, geodezije in arhitekture, pri katerih so organizatorji želeli preko promocije modernih trendov na področju trajnostnega razvoja in različnih pristopov do reševanja problemov v inženirski industriji vzpodbuditi občutek za okoljsko inženirstvo in urbano planiranje. Poleg tega je pomembna plat takih dogodkov tudi medsebojno povezovanje in mreženje študentov, saj se na ta način oblikujejo dolgoročni stiki za morebitna prihodnja sodelovanja na profesionalni ravni.

Izpostaviti velja tudi, da je tendenca k povezovanju in sodelovanju gradbenih strok v regiji izrednega pomena. Konference so eden izmed načinov, kako se lahko udeleženci na poučen način, a obenem tudi na prijetnem in sproščenem nivoju povežejo ter na svojem področju oblikujejo širšo mrežo poznanstev.

Urška Maček

Udeleženci konference